Woonwijk Haverleij is compleet: Bewoners laatste woning van Kasteel Oeverhuijze krijgen de sleutel

Ruim 25 jaar geleden was een woonwijk die bestaat uit kastelen slechts nog een droom. Vrijdag kregen de laatste bewoners de sleutel van hun woning in Haverleij en met de komst van Kasteel Oeverhuijze is de woonwijk compleet.

“Vijfentwintig jaar geleden stonden we nog in een aardappelveld. Er was hier helemaal niks”, herinnert landschapsarchitect Paul van Beek. “Er moesten duizend woningen gebouwd worden in de Haverleij. Daarnaast natuur en bos aanleggen, gewoon een nieuw landschap ontwikkelen”, vult Willem van der Maden aan. Vrijdag werd de grondlegger van de nieuwbouwwijk geridderd tot ‘kasteelheer’. Ter gelegenheid van de laatste sleuteloverdracht werd er ook een lied geschreven voor het kasteel.

Veel voorzieningen zijn er niet rondom de Haverleij. Daarvoor moeten de bewoners al gauw naar Engelen of Den Bosch. Maar daar tegenover staat het wonen in een groene omgeving, want al vanaf het begin van de bouw trekt de omgeving naast mensen ook veel dieren en planten aan. “Al heel snel hadden we vogels en krioelde het ook op de bouwplaats van fazanten”, aldus Van Beek.

Willem van der Maden wordt 'geridderd' tot kasteelheer.
Lastige markt

Maar de Haverleij kent ook tegenslagen. In 2010 moest de bouw noodgedwongen stoppen. “Er werden geen woningen meer verkocht. Het was een lastige vastgoedmarkt”, zegt Van der Maden. “We wilden de kwaliteit behouden, dus zijn even gesopt met de bouw, en gingen in 2018 weer verder.”

De voorwaarde van de gemeente was destijds dat de binnenterreinen van alle kastelen openbaar moesten zijn. Onlangs dat één kasteel voorzien is van een slagboom, valt er hier dus niet te spreken over een gated community.

Ondanks dat de Haverleij bekend staat als een groene omgeving, moet die groene omgeving bij het nieuwste kasteel moet nog wel een beetje groeien. In de loop van volgend jaar moeten de bouwhekken verdwijnen en wordt Haverleij officieel opgeleverd.