Van Gerwen met groot machtsvertoon naar kwartfinale

Van Gerwen met groot machtsvertoon naar kwartfinale

Michael van Gerwen heeft zich met groot machtsvertoon geplaatst voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts. De drievoudig wereldkampioen gunde zijn Engelse tegenstander Stephen Bunting geen enkele set in een sfeervol Alexandra Palace (4-0).

Van Gerwen gooide negen keer de maximale score van 180 punten en finishte met een gemiddelde van bijna 100 punten over drie pijlen. De als tweede geplaatste Nederlander liet zien dat hij een voorname kandidaat is voor de eindzege. Hij is na drie wedstrijden op het WK nog steeds zonder setverlies.

De 34-jarige Van Gerwen staat aan het einde van een lastig jaar. De Vlijmenaar wist in 2023 niet het beste uit zichzelf te halen, vooral door problemen met zijn gebit en jichtaanvallen. Toch ziet de verliezend finalist van het afgelopen WK voldoende kansen op een vierde wereldtitel. Hij is naar eigen zeggen nauwelijks te verslaan, zo lang hij maar zijn beste niveau haalt.

Van Gerwen trof met Stephen Bunting een lastige tegenstander. De Engelsman stond twee seizoenen geleden al in de halve eindstrijd van het WK en veroverde in 2014 de wereldtitel bij de BDO, een bond die de beste darters de afgelopen jaren zag vertrekken naar de PDC. Maar Bunting kreeg nauwelijks een kans van Van Gerwen. Hij stond voortdurend onder druk en slaagde er niet in op cruciale momenten toe te slaan.

“Ik heb op de juiste momenten toegeslagen”, zei Van Gerwen voor de camera van Viaplay. “Het was best een heftig avondje want ik weet nu ook dat ik geen oud en nieuw met mijn familie kan vieren. Maar ik wist dat ik er moet staan en ik heb het laten zien. Ik heb vrij uitmuntend gespeeld. Dat geeft wel voldoening.”