Nieuwe kribkesroute in Sint-Michielsgestel valt in de smaak: 'Zo veel enthousiasme had ik niet verwacht'

Een kerststallenroute; het was al langer een wens in Sint-Michielsgestel, maar het kwam afgelopen jaren maar niet van de grond. Dit jaar is er voor het eerst iets dergelijks georganiseerd, namelijk de Kribkesroute. “Een aantal mensen is al meteen heel positief en geven aan dat ze het al jaren proberen”

Lotte van Veggel zit in de kerstcommissie op de basisschool van haar dochter, waar werd nagedacht over wat voor leuke dingen ze konden organiseren. Een van de wensen was dat ze de mensen in de buurt erbij konden betrekken. De Kribkesroute kreeg vorm en telt uiteindelijk 30 kribbes, verdeeld over drie routes van 2, 3 en 4 kilometer. “Door de afstand is er wel iets meer loopafstand tussen de kribbes, maar wel een heel mooie start.”

Creatief

De deelnemers van de Kribkesroute zijn ondanks de korte voorbereiding creatief te werk gegaan. Zo maakte Annelies Overheul een kribbe van Lego. “Hij is aardig gelukt, vind ik zelf.” Roel van Gastel maakte een iets traditionelere kribbe die bestaat uit restjes hout die hij nog in de schuur had liggen.

Ook lunch-café Toren4 neemt deel aan de Kribkesroute, met een oude kerststal die eigenaar Jan Oijslagers nog op zolder had liggen. “Samen met een vriend heb ik dit in elkaar getimmerd. Dat was eigenlijk in een middagje gebeurd.”

Als het aan Van Veggel ligt, krijgt de Kribkesroute volgend jaar een vervolg. “Zo’n groot enthousiasme hadden we niet verwacht”, vertelt ze. “Volgend jaar willen we wel echt eerder beginnen. Dit jaar hadden we een vrij korte tijd om het te organiseren.”