Maarten van der Weijden slaagt in nieuwe recordpoging om overleden vriend te eren

Vughtenaar Maarten van der Weijden heeft weer een indrukwekkend wereldrecord gevestigd: 45 uur onafgebroken zwemmen. De zwemmer begon donderdag aan de poging en rondde de prestatie in de nacht van vrijdag op zaterdag af. Hij kwam in actie om zijn beste vriend te eren, die eerder dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker.

In alle vroegte begon Van der Weijden donderdag in zijn achtertuin aan de uitdaging, in een speciaal stromingsbad. Hij heeft inmiddels het wereldrecord verbeterd naar 45 uur, dat stond eerder op 36 uur onafgebroken zwemmen.

45 fakkels

Het getal ‘45’ is niet zomaar gekozen. De beste vriend van Van der Weijden, Sebastiaan, overleed eerder dit jaar op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Voor elk uur dat Van der Weijden volbrengt, werd er een fakkel aangestoken om Sebastiaan te herdenken, om uiteindelijk bij 45 fakkels uit te komen. Tegelijkertijd werd er met deze actie ook stilgestaan bij de 45 kankeronderzoeken die de Maarten van der Weijden Foundation middels donaties heeft kunnen financieren.

32 uur en 7 minuten

Van der Weijden heeft al ervaring met het zwemmen van grote afstanden. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn gouden medaille op de 10 kilometer openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen in 2008 en de Elfstedenzwemtocht, die hij zowel in 2019 als in 2023 voltooide. In 2021 verbrak hij al eerder het wereldrecord onafgebroken zwemmen in Eindhoven. Hij zwom toen 32 uur en 7 minuten tegen de stroom in.

De zwemtocht van Van der Weijden was te volgen via een livestream op de website van de Maarten van der Weijden Foundation. Hier kon ook gedoneerd worden voor het goede doel.