Maarten van der Weijden onderneemt nieuwe recordpoging om overleden vriend te eren

Vughtenaar Maarten van der Weijden is donderdag begonnen aan een nieuwe recordpoging: 45 uur onafgebroken zwemmen. Dat doet hij om zijn beste vriend te eren, die eerder dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker.

In alle vroegte begon Van der Weijden in zijn achtertuin aan een nieuwe uitdaging: 45 uur lang zwemmen. Hij onderneemt zijn zwemtocht vanuit zijn eigen achtertuin, in een speciaal stromingsbad. Mocht hij er in slagen de 45 uur vol te maken, dan is dit meteen een verbetering van het wereldrecord, wat op dit moment nog op 36 uur staat.

45 fakkels

Het getal ‘45’ is niet zomaar gekozen. De beste vriend van Van der Weijden, Sebastiaan, overleed eerder dit jaar op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Voor elk uur dat Van der Weijden volbrengt, wordt er een fakkel aangestoken om Sebastiaan te herdenken, om uiteindelijk bij 45 fakkels uit te komen. Tegelijkertijd wordt er met deze actie ook stilgestaan bij de 45 kankeronderzoeken die de Maarten van der Weijden Foundation middels donaties heeft kunnen financieren.

32 uur en 7 minuten

Van der Weijden heeft al ervaring met het zwemmen van grote afstanden. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn gouden medaille op de 10 kilometer openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen in 2008 en de Elfstedenzwemtocht, die hij zowel in 2019 als in 2023 voltooide. In 2021 verbrak hij al eerder het wereldrecord onafgebroken zwemmen in Eindhoven. Hij zwom toen 32 uur en 7 minuten tegen de stroom in.

De zwemtocht van Van der Weijden is te volgen via de website van de Maarten van der Weijden Foundation via een livestream. Hier kan eventueel ook gedoneerd worden. Als hij er in slaagt de 45 uur vol te maken, zit zijn tocht erop aanstaande zaterdag om 2:00.