Dierenpensions overvol door oudjaar: ‘We zijn al drie maanden volgeboekt’

Op oudejaarsavond schieten we in Nederland weer veel vuurwerk de lucht in. Niet alle mensen zijn daar even blij mee, maar ook dieren zijn vaak bang voor alle harde knallen in de lucht. En dat is goed te merken bij de dierenpensions in de regio.

“Voornamelijk van de harde knallen krijgen de dieren gewoon stress", legt Daan van Hal van Honden- en Kattenpension de Ankerplaats in Herpen uit. Zo vlak voor oudjaar was het daar vrijdag erg druk met baasjes die hun honden bij het pension kwamen brengen. “Deze tijd van het jaar is het topdrukte, we zijn al drie maanden volgeboekt." Het pension heeft plek voor 70 honden, die ze dit jaar voor het eerst al een paar dagen voor de jaarwisseling laten komen. “Als de honden pas op de 31e binnenkomen, zijn ze al helemaal overprikkeld en gestrest. Nu komen ze rustig binnen.”

Ook bij Dierenvakantieboerderij De Lofert in Berlicum hebben ze het druk. "Ik heb al meerdere keren nee moeten verkopen. Het is een jaarlijks terugkerend iets, die angst die honden hebben voor vuurwerk. Daarom boeken mensen al meteen weer voor het jaar erop”, vertelt eigenaar Harvy Schouten. “Het is hier altijd echt een drukte van jewelste in deze periode van het jaar.”

Afleiding belangrijk

De huisdieren bij de mensen thuis worden snel angstig en gestrest van het vuurwerk. “Van siervuurwerk worden dieren al bang, maar vooral van de harde knallen en het onverwachtse worden ze gestrest”, zegt Van Hal, “Huizen staan hier vaak dicht op elkaar en geluid kan er ook niet weg. Dat geluid kunnen de dieren ook niet goed plaatsen en daardoor hebben ze er veel last van.”

Dierenarts Ron Sfeffens van Dierenkliniek Vught snapt dat mensen hun huisdier naar een pension brengen, maar hij heeft daar wel kanttekeningen bij: “Een dier kan daar zeker bij gebaat zijn, mits het al eerder bewezen heeft dat het daar op zijn of haar gemak is”, legt hij uit. Wel benadrukt hij dat het van belang is dat in het pension genoeg afleiding is te vinden.

Daar weten ze in Berlicum wel raad mee, zegt Schouten: “We proberen hier het juist zo normaal mogelijk voor de honden te houden. Het zou juist niet goed zijn als we opeens omdat het Oud en Nieuw is, dan opeens afwijken van hun normale routine.” Hij merkt dan ook op dat de honden zich ook niet anders gedragen: “De honden die extra aandacht nodig hebben, krijgen die. Verder laten we ze zoveel mogelijk met elkaar spelen, zodat ze zoveel mogelijk afgeleid zijn.”

Vuurwerkverbod

Wanneer hij aan het dierenwelzijn denkt, ziet Van Hal een vuurwerkverbod wel zitten. “Zo hebben alle dieren minder stress, maar wij zijn ook mensen en gunnen iedereen hun plezier dus we moeten naar een middenweg zoeken.” Een vuurwerkvrije zone rondom het pension zou een oplossing kunnen zijn. “Dan kunnen dieren hier fijn en rustig verblijven, maar of dat haalbaar is, is een tweede”, aldus Van Hal.

Schouten heeft het voordeel dat zijn dierenvakantieboerderij in het buitengebied ligt. "Omdat we hier redelijk afgelegen zitten, horen wij de knallen bijna niet. Het is dan eerder een soort doffe knal. Dat helpt wel.” Hoe bang de dieren zijn, verschilt volgens hem per hond: “Dat ligt eraan, we merken ook dat honden elkaar beïnvloeden. Dan zien ze bijvoorbeeld dat de ene hond totaal niet schrikt, waardoor het bij de andere hond ook automatisch minder wordt.”

Mocht je hond niet in het pension zitten, dan heeft dierenarts Steffens ook nog wel een aantal tips: “Het is het belangrijkste dat jij het baasje bent én blijft. Troosten is een natuurlijke reactie, en dat mag ook zeker, maar ga niet mee in de angst van je hond. Probeer vooral afleiding te bieden, dus zet de tv aan of zet muziek op. Dat helpt vaak wel.”