‘Brand Bossche Afvalstoffendienst kwam door beschadigde batterij’

‘Brand Bossche Afvalstoffendienst kwam door beschadigde batterij’

Een beschadigde lithiumbatterij was zeer waarschijnlijk de oorzaak van de brand van eind augustus bij de Afvalstoffendienst in Den Bosch. Dat is de conclusie na een intern onderzoek van de gemeente.

De brand zorgde alleen voor materiële schade maar er was wel urenlange rookoverlast omdat er een berg plastic afval in brand was geraakt. Vanwege al die rook werd er ook een NL Alert afgegeven en kwam het advies om in de omgeving deuren en ramen gesloten te houden.

Als een batterij beschadigd raakt en in contact komt met water of hoge temperatuur, dan kan die spontaan ontbranden, legt het college van B en W uit in een brief aan de gemeenteraad. Batterijen komen nogal eens in het restafval terecht, waar ze niet in thuishoren. Het was daarom ook niet mogelijk om de brand helemaal te voorkomen, zo is de conclusie.

Volgens B en W zijn er inmiddels wel aanvullende maatregelen genomen voor de op- en overslag van afval. Ook wordt bekeken hoe het publiek beter bewust gemaakt kan worden van de gevaren van het verkeerd aanbieden van afval.