Brabantse ouderenzorgorganisaties hekelen beloftes politici tijdens campagne; ‘vertel het eerlijke verhaal!’

Brabantse ouderenzorgorganisaties hekelen beloftes politici tijdens campagne; ‘vertel het eerlijke verhaal!’

Bijna vijftig ouderenzorgorganisaties in Noord-Brabant luiden de noodklok nu de Tweede Kamerverkiezingen eraan komen. Volgens de zorgbestuurders vertellen politici niet het eerlijke verhaal over ouderenzorg.

De 48 bestuurders, waaronder bestuurders van BrabantZorg, Laverhof en Pantein, laken het gebrek aan realisme van politici in verkiezingstijd. “Er wordt gesproken over het bouwen van meer verpleeghuizen, maar dat is gewoon niet reëel”, zegt bestuurder Marcel van der Priem.

Eigen kieswijzer

Omdat de politiek het eerlijke verhaal niet vertelt, doen de zorgbestuurders nu een oproep aan de kiezer die woensdag naar de stembus gaat en hebben zij een eigen kieswijzer voor de zorg ontwikkeld die kiezers kunnen helpen. “Het zou jammer zijn als mensen bijvoorbeeld denken dat beloftes over meer geld de problemen in de ouderenzorg gaan oplossen. Dat is gewoon je kop in het zand steken. Want het grootste probleem is het personeelstekort en dat los je niet op met een zak met geld”, zegt bestuurder Saskia van Opijnen.

Van der Priem voegt toe: “Veel partijen pleiten voor meer plekken in verpleeghuizen. Terwijl wij nu zelfs lege appartementen hebben waar mensen zo terecht zouden kunnen, maar we hebben gewoonweg geen personeel.”

Ook doen de organisatie een oproep aan de politiek. “We willen Brabanders vragen goed na te denken over wat ze zelf willen en kunnen doen voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun naasten. Dat is het belangrijkste. Daarnaast roepen we de politiek op belemmerende bureaucratie af te schaffen en financiering in budgetten voor de ouderenzorg te vereenvoudigen”, aldus bestuurder Miranda de Vries.

Tekorten

Volgens de ouderenzorgorganisaties neemt het aantal 75-plussers de komende jaren toe van 1,3 miljoen naar 2,1 miljoen in 2030. Alleen al in Noord-Brabant spreken zij in de toekomst over een tekort van 8000 medewerkers in de ouderenzorg.