Al veel geld opgehaald voor Kerstpakkettenactie St.-Michielsgestel

De Kerstpakkettenactie van de Vincentiusvereniging in St.-Michielsgestel heeft tot nu al zo'n 15.000 euro opgebracht. Toch is er nog meer geld nodig, aldus de vereniging.

15.000 euro is veel geld, maar om alle 310 minimagezinnen uit de gemeente een Kerstpakket te kunnen geven, is er nog meer geld nodig. De vereniging heeft nog 10.000 euro nodig om iedereen van een kerstpakket te voorzien.

De actie werd ook dit jaar traditiegetrouw afgetrapt in Berlicum. Daar hebben honderden winkelende bezoekers veel levensmiddelen afgegeven voor de Kerstactie. Mensen vertelden blij te zijn een bijdrage te kunnen leveren: "Anderen kunnen het nog slechter hebben dan ik. Daarom draag ik toch iets bij. Alle beetjes helpen toch!" Leerlingen van het Elde College in St.-Michielsgestel hebben ook nog volop levensmiddelen en speelgoed ingezameld. Ook verschillende basisscholen uit de gemeente doen mee.

Die levensmiddelen worden ingepakt door de vrijwilligers van Vincentius, vertelt Ton van de Bersselaar, namens de vereniging. "Het zijn dit jaar meer pakketten dan anders. Dat komt ook omdat de gemeente goed bij heeft gehouden wie er recht heeft op een pakket." Meer pakketten dus, maar dat betekent ook doorwerken: "Ja, het is aanpoten. We pakken deze hele week de pakketten in en dan worden ze dit weekend opgehaald door de vrijwilligers, die ze afgeven bij gezinnen die het goed kunnen gebruiken."

'Geen kerststol'

In het kerstpakket zitten vooral houdbare producten. "Dat heeft er mee te maken dat we de pakketten nu al in pakken en ze pas rond de Kerstmis afleveren. Dan kunnen we daar natuurlijk geen verse producten instoppen, dat blijft niet goed", legt van de Bersselaar uit. Wat zit er wel dan in? "Veel lekkere dingetjes, zoals chocolaatjes en slagroom, maar ook pasta, vis in blik en broodbeleg."

Van de Bersselaar vindt het belangrijk om deze gezinnen te helpen: "Deze mensen hebben helaas een achterstand in het leven, maar dat betekent niet dat ze geen recht hebben op een fijne Kerst. Dat vinden wij heel belangrijk. Met zo'n pakket steken we ze een hart onder de riem."

'Vught zet zich in voor Vught'

Ook de Vincentius-afdeling in Vught zamelt dit jaar - al voor de 28e keer - kerstpakketten in, onder het mom van 'Vught zet zich in voor Vught'. De afdeling roept inwoners uit Vught op om houdbare levensmiddelen te doneren bij de Jumbo op het Moleneindplein en in het centrum, bij de Albert Heijn aan de Stationsstraat en bij de Plus in Helvoirt. Dat kan op 15 en 16 december. Vincentius Vught stelt hier dan kerstpakketten van samen, die op 17 december bezorgd zullen worden bij noodlijdende gezinnen uit de gemeente.