Aa en Maas pakt bever aan met ‘beaver deceiver’

In de Hooge Raam bij Zeeland heeft Aa en Maas onlangs een pijp geplaatst in een beverdam. Het is geen gewone pijp, maar een zogeheten ‘beaver deceiver’ die overlast van de bever moet aanpakken.

“In het Nederlands zou je ‘m ‘damdoorstromer’ of ‘beverdamdoorstromer’ kunnen noemen”, zegt Ronald Wolters van Aa en Maas. “Kijk, je ziet hier een heel grote dam die door bevers is aangelegd en dat verhoogt het waterpeil. Als wij het peil te hoog vinden, kunnen we met zo’n pijp het peil achter de dam verlagen.”

De dam weghalen gaat niet, want de hardwerkende bevers hebben binnen no-time een nieuwe dam gebouwd. Een beaver deceiver biedt dan een oplossing, maar dan moet deze wel op de juiste wijze geplaatst worden. “Je moet de pijp zodanig construeren dat die bever niet doorheeft waar die de dam dicht moet stoppen. Je houdt de bever dan een beetje voor de gek. Vandaar de naam beaver deceiver.”

In de Hooge Raam in Zeeland heeft Aa en Maas nu de eerste beaver deceiver geplaatst. Als het aan Wolters ligt, volgen er meer van dit soort pijpen op andere plekken in het werkgebied van Aa en Maas. “Ik wil niet zeggen dat de bever overal een probleem is, maar hij komt in heel ons werkgebied wel voor.”

Gevaar voor dijken
Waar de bever een probleem vormt, moet naar oplossingen worden gezorgd. De bever kan voor overlast zorgen door vernatting, zoals in Zeeland, maar ook door het graven van holen onder paden waar Aa en Maas actief is voor maaionderhoud. “Dat kan een gevaar betekenen voor het onderhoud als machines zoals tractoren die kunnen wegzakken. Dat is een onveilige situatie”, zegt Wolters. Ook kan de bever een risico zijn voor dijken, zoals kortgeleden in Harenhet geval was.

Een alternatief is om alle bevers weer te gaan uitroeien
Ronald Wolters, Aa en Maas

Of de beaver deceiver écht helpt tegen overlast van bevers moet volgens Wolters in de zomer blijken als het droger wordt. In ieder geval ziet hij de pijp als een middel om de bever lekker te laten zitten waar die zit, omdat het dier goed is voor de natuur en het ecosysteem. “Een alternatief is om alle bevers weer te gaan uitroeien. Dat is volgens mij ook niet de bedoeling.”