20 maanden cel voor ontploffing en granaat bij Bossche zonnestudio

20 maanden cel voor ontploffing en granaat bij Bossche zonnestudio

Een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats moet 20 maanden de cel in voor het laten ontploffen van zwaar vuurwerk bij een Bossche zonnestudio. De man had de eigenaren ook bedreigd door een handgranaat aan de voorgevel te hangen.

De rechter in Den Bosch legde 30 maanden celstraf op waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man moet zich ook laten behandelen voor psychosociale problemen. Hij heeft ADHD en een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Het incident was in juli vorig jaar. Bij de zonnestudio aan de Hildebrandstraat werd midden in de nacht zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht. Daarbij raakten de overkapping, verlichting en twee auto’s beschadigd. De man had ook met duct tape een handgranaat aan de gevel van het pand bevestigd. De dader ontkent zelf alle betrokkenheid maar volgens de rechter is het bewijs overduidelijk. Er werden DNA-sporen aangetroffen en de man is op verschillende camerabeelden te zien.

Eerder veroordeeld

De rechter rekent het hem aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden en er verder over zwijgt. Daarom is ook niet duidelijk waarom hij zijn actie heeft uitgevoerd. Ook weegt mee dat de man eerder is veroordeeld voor bedreigingen, brandstichting en vuurwapenbezit. Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de verdachte op veel gebieden problemen heeft. Zo heeft hij geen vaste woonplek, geen inkomsten en geen structurele daginvulling. En hij heeft dus de eerder genoemde psychosociale problemen.

De man moet na zijn celstraf hulp en begeleiding krijgen om zijn leven anders in te richten. Hij krijgt een meldplicht, moet zich laten behandelen en begeleid gaan wonen.